Právě že malinký model je v detailování omezený a je jen minimum možností co dodělat seriově. Na těchto malých měřítkách si spíše modeláři dodělávaji detaily sami.Trámek píše:Větší je tedy dražší.. ok, díky! Sem si spíš myslel, že ten menší model, bude jako dražší kvůli větším detailům při výrobě komponetů... no tak OK.
Za to velký model už detaily potřebuje. A tam je možnost pro spoustu výrobců udělat k základní stavebnici detail set. Platí že čím více detail setů máš k modelu tím je logicky cena modelu vyšší.
Zase dám ti příklad na moji MP4/6 :
Cena stavebnice : 4500,-
Detail set :
Výrobce Top Studio
- motor 2500,-
- chladicě a radiatory - 2500,-
- brzdy - 1500,-
- kokpit - 2500,-
- přední zavěšení - 1300,-
- antena - 500,-
Výrobce F1 ThunderValley
- tlumiče - 2000,-
Obtisky Full logo sponzor ( cigaretová reklama) - 800 ,-
- barvy Zero paint ( bíla a červena Malboro) - 600,-
Obtisky karbon - Hobby Design - 600,-
Takže jenom doplnkami dokážeš cenu ještě nepostavené stavebnice navýšit klidně i 5x více než je základ.
Když vemeš pak třeba Spifire 1/72 od f. Eduard :
cena stavebnice : 325,- Kč
Cena stavebnice s resinovými doplňky a lepty - 1350,- Kč
plastové díly: Eduard
počet kamuflážních schémat: 14
obtisky: Cartograf + popisky Eduard
leptané díly: ano, barvené
maska: ano
resin: 2 páry pětipaprskových a 2 páry čtyřpaprskových kol s hladkou pneumatikou, 2 pivní sudy
Warhawk - 1/32
Cena stavebnice : 2200,- základ
Rozdíl je asi jasný. A snad jsem tě už trochu zasvětil.
Třeba teď jsou mmt. v kursu staré stavebnice letadel od Revellu 1/32 když seženeš třeba takového Hawker Hurricane za 500,- tak ho v pohodě prodáš za 1000,- .To samé platí i u P-40.
No a to jsi na začátku. Pak jsou modely postavené. Tam tě možná překvapím ale cena postaveného modelu je někdy několikrát nižší než když je zabalen v krabici. Tam pak záleží na tom jak je model postaven. Zda má nějaké ocenění nebo ne. Ale většinou oceněné modely moc neseženeš. A když ano tak je dobře se podívat na jaké soutěži byl model oceněn. Tak třeba teď moje Audi R10 byla oceněna na 800 Euro. Ale stále je ve vitríně a na mail jsem reagoval že 1000 Euro by asi pro mne nebyla přijatelná cena. Prostě a jednoduše polotovar mě vyšel cca na 1000,- Kč ale nechal jsem na ni 300 hodin práce a vím že jsou postaveny jen dvě v ČR. A při tom je to model od Revellu. Ono totiž Jirko když se řekne mezi modeláři Revell tak se hned vybaví jak mi říkáme "hračkonoidní model" nebo se to přirovnává k Buraggo. Detaily stavebnice moc neoplývají a tak aby to vypadalo trochu k světu tak se s tím prostě musíš prát. Ale to je jiná kapitola a o tom by ti mohl povídat
chvili Xsanavi.
To Xsanavi: Nemám strach že nemáš přehled. Vždyť se v tom pohybuješ déle než já. Já jsem pouze začátečník- amatér.
PS. Jirko dnes už se to nefouká fixírkou ale airbrushovou pistolí. Ale mohl by jsi zkusit nějaký modýlek. Ono by jsi to nerozšlapal. Věř mi. Protože by jsi si uvědomil co to stálo a že už jsi na tom nechal třeba 100 hodin práce.
I když je pravda že pár vyjímek už znám co vystavili své modely v tom žlutém kontejneru.